O carte pentru Blaga*

Donați o carte pentru Biblioteca Municipală Sebeș!

Am fost în perioada 6-8 mai la Alba Iulia, Sebeș și Lancrăm, la Festivalul Internațional „Lucian Blaga”. Se împlineau 50 de ani de la moartea poetului, filosofului, dramaturgului și diplomatului Lucian Blaga. Nu vreau să vorbesc acum despre festival – ca orice manifestare românească a avut și plusuri și minusuri, eu cred că mai multe plusuri, dar despre ce s-a petrecut acolo voi reveni în alte materiale, mai ales că am filmarea integrală a evenimentului, realizată de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, precum și numeroase fotografii realizate in situ de subsemnatul.

Ceea ce m-a impresionat însă indiscutabil, este respectul, grija și aplecarea către cultură a sebeșenilor. Nu vreau să nedreptățesc Alba Iulia – de exemplu 80% dintre titlurile apărute în județul Alba sunt sponsorizate parțial sau integral de consiliul local Alba – dar acolo vorbim de alte mijloace financiare. Oricum, nota zece pentru disponibilitatea autorităților locale, pentru implicarea și sprijinirea culturii în Alba.
Revenind însă la Sebeș, acolo avem de-a face cu o urbe mult mai mică, cu fonduri incomparabil mai restrânse. Și totuși, Consiliul municipal și primarul, împreună cu Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș și Fundația Culturală „Lucian Blaga” Sebeș – reușesc să întrețină o viață culturală activă. Folosind inteligent fascinația pe care personalitatea lui Blaga încă o exercită la 5 decenii de la dispariție, investesc (cultural) în tineri.

Una dintre componentele vieții culturale sebeșene care mi-a trezit interesul este Cenaclul literar „Lucian Blaga” din Sebeș. Răsfoind cea mai nouă antologie de poezie din Sebeș, apoi discutând și cu câțiva dintre tinerii poeți de acolo, am constatat că există cumva o fractură de comunicare între București și Sebeș, în ce privește literatura. De așteptat până la un punct. Fapt este că numeroase cărți ale autorilor români contemporani nu ajung acolo. Vorbesc de autorii tineri, sau mai puțin tineri, care sunt acum în avangarda poeziei și prozei românești, care încearcă abordări moderne, experimente, care sunt conectați la literatura internațională cu stilurile, tendințele, creațiile și autorii străini relevanți. Adică chiar voi, cei care sunteți prezenți pe site-uri, la cenacluri, târguri de poezie șamd. și care citiți acum aceste rânduri.

Modelul de scriere în Sebeș îmi pare apropiat de cel optzecist, dar eu nu sunt critic literar ca să mă pronunț definitiv. În plus, ca simplu cititor îmi pare pe alocuri deconectat de câteva tendințe care sunt loc comun în literatura română contemporană pe care am întâlnit-o în cercurile literare care se intersectează în București. Pe de altă parte, nu am întâlnit la Sebeș acel orgoliu care împiedică comunicarea, cunoașterea. Oamenii sunt dornici să afle, să citească, să învețe. Drept pentru care le-am promis că am să încerc să strâng în București cât mai multe cărți de poezie sau proză românească – apariții relativ recente, pe care să le trimit prin intermediul Centrului Cultural „Lucian Blaga” către Biblioteca Municipală Sebeș și implicit spre beneficiul tinerilor autori sebeșeni.

Acesta este motivul pentru care îi rog pe toți autorii care mă cunosc, fie în realitate, fie virtual, să doneze o carte, două, câte pot, pentru Biblioteca Municipală Sebeș. Desigur că pe cei care au mai multe titluri publicate îi rog să scotocească în bibliotecă și să vadă dacă nu le-a rămas vreun exemplar și din aparițiile mai vechi. De asemenea îi rog pe cei care, ca cititori, au cumva cărți în dublu exemplar, de care se pot despărți, să trimită un volum, două, cât îi lasă inima.

Este o inițiativă care încearcă să mențină viu un spirit – cel al lui Blaga, dăruitorul de cunoaștere – de aceea am intitulat acest post „O carte pentru Blaga”. În plus, cred că merită să facem noi, chiar dacă punctual, ceea ce instituțiile acreditate nu mai fac, din păcate: difuzarea și întreținerea ca întreg național a literaturii române contemporane.

Cei care doresc să doneze cărți mă pot contacta în subsolul acestui text, pe facebook, sau telefonic.

Pentru cei care sunt aproape de Sebeș și pot trimite cărți direct acolo, îi rog să o facă la următoarea adresă:

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, Str. Lucian Blaga, Nr. 45, Sebeș; Jud. Alba, cu mențiunea în atenția domnului Radu Totoianu, o carte pentru Blaga.

*Articol scris de Victor Potra, preluat de pe site-ul FDL

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s