Miercuri, 26 mai, la ora 17.00, la Casa de Cultură “Traian Demetrescu” Craiova, în cadrului proiectului „Scriitori la TRADEM”, va avea loc lansarea cărţii Ana Maria şi îngerii, de Radu Aldulescu. Prezintă: Nicolae Coande.
Radu Aldulescu a fost distins cu Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, 2008 pentru romanul Mirii nemuririi.
Mama Anei Maria, Mariana, a fugit din România în 1987 şi a locuit la Viena douăzeci de ani. Cei mai importanţi ani din viaţa ei. O perioadă în care, alături de fiica ei, a încercat să-şi înfrunte destinul şi să lupte cu boala necruţătoare a copilei. O boală cu nume de fiară: Lupus. O viaţă de om, la sfîrşitul căreia rămîn amintiri şi o mărturisire făcută întregului univers. Din dragostea şi durerea unei mame s-a scris această carte, care nu este doar o poveste adevărată, ci şi un act de curaj. Curajul Marianei de a-şi dezvălui cele mai intime trăiri şi suferinţe şi curajul scriitorului, Radu Aldulescu, de a transforma realitatea în ficţiune.
„Romanele lui Radu Aldulescu au irupt în peisajul literar românesc cam aşa cum a apărut Rasputin la curtea ţarului Nicolae, intrînd cu opincile noroite în fiţele parfumate şi înzorzonate ale optzecismului, băgîndu-şi palmele muncite pe sub fustele ţarinei proză scurtă şi, în general, neţinînd cont de „progresele“ tactice/teoretice ale prozei momentului. După ani buni de antrenament întru rafinarea ce ţinea loc de sinceritate, întru esopismul ridicat la rang de artă, apare un Aldulescu frust, decupat parcă atunci din lumea pe care o pune în faţa oglinzii. E salahorul care-i ţine loc fie de narator, fie de personaj principal, insul dezabuzat care nu se poate stabili nicăieri, tipul violent, în continuă luptă cu propria viaţă, golanul.” (Bogdan-Alexandru Stănescu)
„În ce mă priveşte, viaţa oricărui om este un roman întruchipînd adesea o proiecţie a rugăciunii către îngerul dat omului spre păzirea sufletului şi păcătosului trup, pe cînd omul cu obiceiurile lui rele mîniază curata lumină a îngerului, izgonindu-l de la el cu metehnele cele de ruşine: cu minciunile, cu clevetirile, cu pizma, cu osîndirea, cu trufia, cu neplecarea, cu neiubirea de fraţi şi ţinerea de minte a răului, cu iubirea de bani, cu necurăţia, cu mînia, cu scumpetea, cu mîncarea fără de saţ şi beţia, cu multa vorbire, cu gîndurile cele rele şi viclene, cu îndrăznirea spre păcate şi mai cu seamă spre pofta cea rea, trupească. Cunoscînd-o şi ascultînd-o pe femeia aflată în căutarea cuiva care să-i scrie romanul vieţii, am simţit în fiinţa ei, în vorbele şi-n toată povestirea ei un patos înlăcrimat al pocăinţei, care venea din aceeaşi rugăciune: cum voi putea să-mi cer iertare faptelor mele celor amare, rele şi viclene în care cad în toate zilele şi nopţile şi în tot ceasul? De aceea cad înaintea ta şi mă rog, păzitorul meu cel sfînt, milostiveşte-te de mine păcătosul. Fii mie sprijinitor şi împărăţiei lui Dumnezeu mă fă părtaş cu toţi sfinţii; acum şi pururea şi-n vecii vecilor. Amin!” (Radu Aldulescu)
Radu Aldulescu s-a născut la 29 iunie 1954 la Bucureşti şi a debutat în 1993 la Editura Albatros, cu romanul Sonata pentru acordeon, pentru care a primit Premiul Uniunii Scriitorilor din România. A mai publicat romanele: Amantul Colivăresei (ediţia I, Nemira, 1996; ediţia a II-a, Cartea Românească, 2006), Îngerul încălecat (IPhoenix, 1997), Istoria eroilor unui ţinut de verdeaţă şi răcoare (ediţia I, Nemira, 1998; ediţia a II-a, Cartea Românească, 2007), Proorocii Ierusalimului (ediţia I, Editura Publicaţiilor pentru Străinatate, 2004; ediţia a II-a, Corint, 2006), Mirii nemuririi (Cartea Românească, 2006). A scris scenariul filmului Terminus Paradis (regizat de Lucian Pintilie), care a obţinut Marele Premiu al Juriului la Festivalul de la Veneţia.
„Scriitori la TRADEM” este un proiect iniţiat de Nicolae Coande, în colaborare cu Casa de Cultură a Municipiului Craiova, „Traian Demetrescu” şi cu Societatea Română de Filosofie, filiala Craiova.
Parteneri ai evenimentului: TVR Craiova şi Librarie.net